Quadcopter

úgy ahogy én látom...

Ez már a jövő?!

2016. január 08. 23:33 - Tyron hun

Sziasztok,

Elnézést kérek mindenkitől a apró kihagyás miatt, de az ünnepek igen tevékenyen teltek nálam. Elképzelhető, hogy ezzel ti sem voltatok másképpen...
A fa díszítése, a rokonok látogatása, az ajándékok csomagolása mind szuper elfoglaltság egyenként is, de időrabló! Azért használtam az időrabló szót, mert ha otthon vár megannyi, új quadcopter alkatrész, amik a világ több pontjáról érkeztek, akkor az ember türelmetlenné válhat! :-)
Nézzétek el nekem, hogy ma nem ezt a gondolatot folytatom és nem az építésről írok, de szeretném az időrendi sorrendet betartani. Így van értéke az egyes lépések egymásra épülésének és azok láttatásának.
Miért ez a kavarodás?! - kérdezhetnétek! Így most válaszolok! :-)
Már egy ideje űztem ezt a hobbyt, mire jött az ötlet, mi lenne, ha blogot írnék?! Ha lépésről lépésre bemutatnám, hogy mikkel találkoztam, mik foglalkoztattak. Talán ebből mások is építkezhetnének és nem kellene ugyanabba a falba verniük a buksijukat, amibe én már bizony belevertem. Így vannak még olyan témák, amikből cikkekt szeretnék formálni, mielőtt elérnénk a jelenhez... Addig jó olvasgatást és kitartást kívánok nektek!

Most pedig lássuk a mai cikket. Ahogy tapasztalhatjuk, a drón világ hatalmas lépésekben fejlődik. Nem csak az alkotóelemeket vagy esetleg a repülési technikákat tökéletesítik, hanem a felhasználásuk is egyre szélesebb körben terjed. Bátran állíthatjuk, hogy a szemünk előtt zajlik a Drónok forradalma és ez kivételesen nem egy ZS kategóriás sci-fi címe :-)

Felhasználás tekintetében régóta hallhattunk már harcászati célokra bevetett drónokról, ez nem újdonság senkinek.
Talán mindenki látta a Csillagok között /Interstellar/ című filmet, ahol a főszereplő többek között egy indiai drónt kap el és segít le a levegőből :-)

részlet a Csillagok között című filmből

Légi fotózásra szánt kopterekről is elég sűrűn hallani, de ennél picit izgalmasabb pl. Dubai, ahol ha jól emlékszem a posta próbált megvalósítani légi szállítást, távirányítású gépekkel. Vagy akár nem messze tőlünk, az oroszok, rendőrségi célokra vetnek be repülő egységeket. Azt az alábbi videóban láthatjátok, hogy ezt miként teszik.

A szabálysértőket magasan a levegőből figyelik meg. Miután félreállították az autóst, közösen nézik vissza a felvételeket a vezetőkkel. Azt hiszem így 0-ra redukálják a "Biztosúr, az nem úgy volt..." válaszokat :-) Egyértelműen látszik, mi zajlott le az adott útszakaszon... Itt nincs mellébeszélés.

Azt hiszem tényleg csak a képzelet szab határt az emberi elmének. Amit akarunk, azt el tudjuk érni! Meg is próbálja a ma embere minél szélesebb körben alkalmazni a drónokat. Amit eddig látok, az nekem tetszik. Biztosan láthatunk majd nem annyira elmés ötleteket is vagy akár illegális felhasználást, mint pl. csempészet stb., de egyenlőre még maradjunk a konstruktív vonalon.

Persze, ha régi víziókat veszünk elő, az olykor ma nevetségesnek tűnhet. Emlékeztek még a Vissza a jövőbe című kalandfilm sorozatra?!

213449.jpg

Delorean - az egyedi stílusú időgép :-)

A második részben Marty és Doki 2015-be, mint távoli jövőbe utaznak. Ott sok érdekes találmány közt láthattak önszárító kabátot, holografikus kivetítőt vagy az égen repkedő autókat.
Nos, ebből így 2016 hajnalán sokat nem vehetünk még észre. Mondhatjuk, hogy a forgatókönyv író/írók érdekes sztorit hoztak össze, de sok nem valósult meg belőlük máig.

Itt érkeztem el a lényeghez. Egy külföldi tudósítás szerint az égen repkedő városi forgalom nem is olyan távoli jövő. A kínaiak hatalmas quadcopterhez hasonló gépet állítottak össze. 1-2 fő szállítására alkalmas az eszköz, melynek neve Ehang 184 AAV.

ehang-184-aav-passenger-drone-12.jpeg

Ehang 184 AAV


Bevallom nem nagy bizalommal próbálnám ki elsőként, tudva, hogy a drónok is mindig a földön kötnek ki vagy így vagy úgy :-) Viszont, ha sorozatba fogják gyártani, akkor a gyerekbetegségeket nyilván ki fogják küszöbölni. Természetesen akkor majd a jelenleg elég borsos US$200.000 - US$300.000-os ár is vélhetően lejjebb esik majd.

Személy szerint örülök, hogy a drónok ilyen szinten részesei a mindennapjainknak. A lényeg, hogy felelősség teljesen és jó célokra használjuk őket! Ki ne akarna ilyen géppel munkába repülni?! Például vegyünk egy kb. 1 órás bejárási távolságot, amit eddig autóval vagy tömegközlekedéssel tettünk meg. A fönti eszköz eszt percek alatt teljesítené, tekintve, hogy max. 100km/h hozható ki belőle. Leszállás után még a karok is felhajthatóak, így a "parkolás" sem jelentene nagy kihívást.

Egy kis videó a találmányról:



Engedjétek ti is szabadjára a képzeleteteket hogy láthassunk még megannyi ehhez hasonló újítást!
Jó álmodozást kívánok! :-)

Az eredeti cikket itt olvashatjátok!


Tyron_hun

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://quadcopter.blog.hu/api/trackback/id/tr888249960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása