Quadcopter

úgy ahogy én látom...

Rendőrök, Drónok, Jogi helyzet...

2016. március 20. 11:16 - Tyron hun

Sziasztok,

Kimondhatjuk, hogy mára már sok ember ismeri a drónokat, még olyanok is, akik nem érdekeltek a témában. Megállíthatatlanul belekerült a köztudatba, a médián keresztül vagy személyes megtapasztalások útján! Sajnos vagy szerencsére, ha egy téma felkapott lesz, azzal mindenki elkezd foglalkozni és ez magával hozza a jó és a rossz reakciókat, vonzatokat is.
Úgy érzem jelen helyzetben kezd egy picit elszabadulni a pokol! Szerettem volna egy körképet megosztani veletek a külföldi és a belföldi helyzetről, ugyanis magyar rendőrökről lehetett látni videókat, ahogy néhány esetben lefoglaltak drónokat, szabálysértési eljárások keretében...

Még nem is túl régen arról cikkeztem, hogy az orosz rendőrség miként használja a drónokat a bűnvadászatban. Sikerük záloga, hogy lépést tartottak a technika fejlődésével és azt ráadásul megpróbálták innovatívan felhasználni. Szerintem ez jó és dicséretes dolog, de azóta picit változott a helyzet.

Sajnos tudjuk, ha valami megjelenik a köztudatban, azt mindenki elkezdi használni, mindenkinek lesz róla véleménye, még akkor is, ha az az, hogy elzárkózik az adott témától, hisz az is egy döntés!
Manapság van aki játszik, van aki versenyzik a drónokkal, de sajnos van olyan is aki betöréshez pillant be vele az ablakon, amolyan terepszemle gyanánt... Ez is egy döntés, csak nem a legfényesebb!
Hát igen, nem vagyunk egyformák. Viszont a társadalomra jellemző, hogy szabályoz bizonyos dolgokat annak érdekében, hogy békésen együtt tudjunk élni! (Mármint jó esetben!)
Most érkeztünk el a lényeghez! Magyarországon a szabályzás az, ami nehézséget okoz a drónok terén!

Ne aggódjatok, sok országban küzdenek hasonló gondokkal és ez megannyi érdekes megoldást is maga után vonz!

Japánban drónvédelmi osztagot állítottak fel, írja az index. Ha egy távirányítású géppel légteret sért a tulajdonos, akkor felszólítás után hálóval szedik le a kis gépet, amennyiben továbbra is tilosban jár!

dronhaboru-1.gifkép a player.hu-ról


A holland rendőrség sasokat képez ki és vet be a "rosszakaró" elektronikai eszközök ellen, írja a 444.hu! Ez nekem már picit sok. Szeretem a sasokat is és a drónokat is, de nem egymás ellen! Igazán nincs is már olyan messze az emberek (élők) és a gépek (élettelenek) háborúja! Szerintem már itt vagyunk a küszöbön, csak nem látjuk!
Mondjuk, a pillanat, amikor a sas lecsap a drónra, az tagadhatatlanul egyedi... "Élő szövet fém vázon!" Engedjétek meg nekem ezt a gyenge poént, ha már a Terminátor c. filmre utaltam az előbb! :-)

dronvadas-sas.jpgkép az erdekesvilag.hu-ról


Persze Amerika sem maradhat le, a Michigani Egyetemen (MTU) kifejlesztett egy drónt, ami egy hálóval fogja el a tilosban járó gépeket, írja a player.hu.
Ill. már itt is a DroneDefender, mellyel a földre lehet kényszeríteni, az égből, egy betolakodót!


2d78f35000000578-3275820-the_dronedefender_pictured_uses_radio_pulses_to_halt_a_radio_con-a-85_1444997635740.jpgdailymail.co.uk egyik képe a témában


Következzen most az alábbi videó! Tudja valaki, hogy ennek mi értelme?! Lebegő grill? Sosem értettem, hogy az emberek bizonyos része miért a pusztítást élvezi?! Én csinosítgatom a kopterem és amikor készen vagyok vele kétszer meggondolom, hogy kivigyem e reptetni, mert bármikor benne van az esély, hogy nem egyben jön haza! (Főleg, mert nem vagyok profi pilóta, sőt semmilyen...) A lényeg a mondanivalómban, hogy az építést szeretem, ha valami több lesz a kezeim közt, nem pedig az ellenkezőjét! Igazat megvallva, ilyen videók után meg is értem, hogy az emberek szeretnének valahogy védekezni azok ellen, akik rosszra akarják használni a drónokat...

picsart_12-10-11-41-41.jpglángszóróval felszerelt drón


Persze ne feledjük el soha, hogy a politika és a média arról beszél, amiről akar, mint mi emberek. Valamit szeret kiemelni és jobban láttatni, mint a többi hírt, de egy biztos, az elmúlt időszakban két hír is felreppent, ahol magyar rendőrök foglalnak le drónokat. Mindkét videóban hasonló motívumok térnek vissza, kérdések formájában!
Van repülési engedély?
Van a drónra kötött, kötelező felelősségbiztosítás?


444.hu-val történt


Slejm videója

 
Lehet, hogy tájékozatlan vagyok, de én, drónok esetében, ezekről még nem hallottam... Jogosítvány, kötelező felelősségbiztosítás?!

Szerintem, egy elképzelt, ideális világban, a drónok hirtelen megjelenése után, sem okozna gondot, hogy az emberek szeretnének velük repkedni, még akkor is, ha esetenként bajt okoznak velük. Ilyenkor jogilag felléphetnénk azok ellen, akik tényleg nem megfelelően használják az eszközöket! Ellenük a már kialakított szabályozásnak megfelelően járnának el! (Persze ehhez ki kell dolgozni és közzé kell tenni azokat a szabályzásokat, amik ide vonatkoznak!) Aztán büntetnék azokat, akik megérdemlik!

Igazán nem vagyok ellene bizonyos dolgoknak! Pl. el tudok képzelni egy drón pilóta jogsit vagy akár egy kötelező felelősségbiztosítást is. Hasonló példával élve, egy segédmotoros kerékpárra az éves biztosítás olyan 3-5 ezer forintba kerül jelenleg. Szerintem aki beruház minimum 50-100 ezer forintot, gondolom elviselné ezt az extra kiadást. Így egy esetlege kár elszenvedője is biztosított lenne arról hogy a keletkezett kárt megtérítik majd számára. Természetesen nem az a cél, hogy minden kopter pilótát "kollektívan büntessünk", de valahol elejét kellene venni az elharapódzó helyzetnek!

Természetesen polgári kezdeményezések léteznek és ez jó!
Pl. a Drone Hungary már régebben bevezetett egy regisztrációt, ahol repülő eszközeidet lajstromba tudod vetetni. (Ezt feleltessük meg az autók rendszámának.)
Vagy a Dronesys.hu egy két napos képzésen próbálja átadni a drónok kiválaszásával, építésével, vezetésével kapcsolatos tapasztalatait, 2016. ÁPRILIS 9-10-én. Egyéb kiegészítő információk mellett még gyakorlati feladatok is lesznek, amiből vizsgázhatnak az odalátogatók! Ez hasonlatos, az autóvezetőknek ismerős, jogosítványhoz (ill. régebben vezetői engedélyt szerzetteknek a Műszaki ismeretekhez).
Probléma számomra az, hogy ezek szép kezdeményezések és igenis van értelmük, de még nem egyenértékű a jogi szabályozással, márpedig ez a helyzet már ordít a rend helyreállítása miatt!

Már csak abban reménykedem, hogy tisztázásra kerülnek a mit lehet és a mit nem korlátok, ill. idővel nem fogunk átesni a ló másik oldalára. Nem is akarom az ördögöt a falra festeni, de ugye nem lesz kötelező műszaki vizsga pl. évente vagy minden drón átépítés után. Esetleg környezetvédelmi adó pl. az akuk miatt. Rendszám, jogsi, orvosi vizsgálat és még sorolhatnám...
Szeretném, ha ez a hobbi nem csak egy fejős tehén lenne, amit 100 tőgyből lehet fejni!

Addig ameddig kiderül, hogy mi is lesz a helyzet, csak reménykedhetünk, hogy konstruktív és jó megoldás fog születni! Ehhez szükséges, hogy odafigyeljünk arra, hogy hol és hogyan repülünk. Megpróbáljunk éretten és felelősségteljesen vigyázni egymásra és természetesen a vagyontárgyakra is!

Mindenkinek kitartást és jó repülést kívánok!


u.i.: Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda weboldalán ma (2016.03.21) találtam egy leírást, a drón reptetés körüli jogi helyzetről és viszonyokról. Ahogy érzékelem, próbálnak a jelen helyzethez mérten, a legjobb rálátást biztosítani! Olvassátok figyelmesen!

 

Tyron_hun

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://quadcopter.blog.hu/api/trackback/id/tr288480764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jackal_ 2016.03.20. 14:55:17

Azért az 50-100.000 ft-ot nem nevezném kevésnek. Sajnos magyar viszonylatban ez is sok, az emberek nem tudják megengedni maguknak általánosságban, hogy 1 kilót költsenek egy drónra. Mi hobbysták persze ezt nem érezzük soknak, mert magunkból indulunk ki, de ha az átlagot nézzük, akkor sajna nem ez a helyzet.

Az igazság az, hogy a magyar jogszabályok tipikusan gumicsont jogszabályok, amelyek poroszos szigorúsággal de olaszos betartással párosulnak (magyarán tudjuk hogy van, de mindenki szarik rá) és gyakorlatilag mindig nélkülözik az életszerűséget.

Tyron hun 2016.03.20. 15:44:11

@Jackal_: Elnézést, ha félreérthető volt az 50-100.000 Ft mértéke, mert én is soknak tartom ezt az összeget! Próbáltam átfogalmazni, hogy ne legyen megtévesztő! Köszönöm az észrevételt!

Csigataposó 2016.03.21. 01:52:51

Ok most ez a dron mizeria, hogy akkor jogositvany kell me gepjarmu es envagyok a szormester. De taviranyitos modell repulok helikopterek mar 80-as evek vege ota vannak. Akkor azokra is kell. De ha meg felvetel keszites a problema egy goprot siman folrakok egy papirsarkanyra is. Akkor a 8 eves gyerkeken sarkanyropteteskor is kerni fogjak a jogsit.
Ahogy a kollega megfogalmazta:
"Az igazság az, hogy a magyar jogszabályok tipikusan gumicsont jogszabályok, amelyek poroszos szigorúsággal de olaszos betartással párosulnak (magyarán tudjuk hogy van, de mindenki szarik rá) és gyakorlatilag mindig nélkülözik az életszerűséget. "
Ez pont azert van, hogy hatalom barmit megehessen meg az ellenkezojet is, te meg lofaszt se. Emiatt az eleterzes miatt utalom es tartom elhetetlen helynek magyarorszagot.

teddybear01 2016.03.21. 04:28:40

Ami azt illeti, tényleg kell engedély a drónokhoz. Sőt, minden repülőképes eszközhöz is, legyen az léggömb, siklóernyő, repülőgép, akármi. A katonai eszközökhöz is kell, de azt a rendszeresítés során rutinból kérik meg.
Az ilyen engedélyeket a légügyi főhatóság állítja ki, ami régebben az LRI volt, hogy most éppen hogy hívják a fene tudja.

De a rendőrök nem hibáztak, amikor az engedélyt kérték. Az meg hogy nem ismerték a pontos kinézetét, hát kérem mégiscsak egy falu rendőreiről van itt szó.
A nagyobb szégyen, hogy a "városi, művelt" újságírók ilyen alapvető dolognak sem néztek utána, és még hőbörögtek is hozzá. Meg a blogíró is.

Tefan 2016.03.21. 07:09:06

"Szeretném, ha ez a hobbi nem csak egy fejős tehén lenne, amit 100 tőgyből lehet fejni!"
Pedig nagyon úgy néz ki, hogy arrafelé halad a dolog!

Tyron hun 2016.03.21. 10:20:56

u.i.: Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda weboldalán ma (2016.03.21) találtam egy leírást, a drón reptetés körüli jogi helyzetről és viszonyokról. Ahogy érzékelem, próbálnak a jelen helyzethez mérten, a legjobb rálátást biztosítani! Olvassátok figyelmesen!
süti beállítások módosítása